|   
CíMOLDAL > LINKEKLinkek

Kutasson az 1956-os forradalommal kapcsolatban, kapcsolódjon a következõ oktatási honlapok bármelyikéhez, vagy tájékozódjon a forradalomról megemlékezõ független projektekrõl.


Oktatási források
http://www.rev.hu/
Az 1956-os Magyar Forradalom Történelmi Intézete széleskörû forrásanyaggal rendelkezik a forradalomról, beleértve a forradalmi események részletes napi kronológiáját, fotóarchívumot, oral history archívumot és még sok mást.

http://www.rev.hu/sulinet56/online/naviga/index.htm
Ez egy speciális honlap, melyet az 1956-os Magyar Forradalom Történelmi Intézete készített a sulinet (a magyar iskolaháló) számára, ahol megtalálható az események napi leírása.

http://www.terrorhaza.hu/
A Terror Háza Múzeum azoknak a magyar embereknek kíván méltó emléket állítani, akiket ebben az épületben tartottak fogva, kínoztak, vagy gyilkoltak meg a magyar történelem két legvéresebb korszakában, a kommunizmus és a fasizmus ideje alatt. "A Múzeum szándéka, hogy megértesse az emberekkel, hogy a szabadságért hozott áldozatok nem voltak hiábavalóak."

http://kincsestar.radio.hu/jeles/jelesokt.23.php
Hallgassa meg a Magyar Rádió korabeli adásait 1956-ból. Az archív rádiófelvételeken kívül az oldalon fényképeket és részletes leírást talál a forradalom eseményeirõl.

http://www.1956.lap.hu
Ezen a magyar nyelvû honlapon szinte mindent megtalál 1956-tal kapcsolatban.

http://www.hungaria.org/1956
Ezen a linken keresztül további információkhoz juthat 1956-ról, és a témához kapcsolódó könyvekrõl. Ezek között: Lipták Béla a "Forradalom testamentuma", két ismert magyar történész Békés Csaba és Rainer János írásai '56-ról, valamint a "Budapest Exit", Téglás Csaba könyve. A hungaria.org kétnyelvû online forrás.

http://www.1956.hu/arcok/arcok6.html
Csete Örs könyve a halálra ítélt '56-os szabadságharcosok portréit és életútját jeleníti meg. A könyv megjelenését az Amerikai Magyar Koalíció tagjai támogatták.


Más 1956-os Projektek
http://www.56films.com
A "Hazatérés" Pigniczky Réka dokumentumfilmje, amely egy múltbeli történet szálait bogozza ki, és bemutatja az utat, amelyet egy testvérpár tesz meg, hogy fényt derítsen az eseményekre, amelyek az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt és után megváltoztatták édesapjuk életét . A film bemutatója: 2006. január.

http://www.klaudiainc.com/pages/UPCOMINGproject.html
A "Torn from the Flag" egész estés, angol nyelvû dokumentumfilm az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc egész világra kiterjedõ hatásairól, és annak nemzetközi résztvevõirõl. A film készítõje Kovács Klaudia, és bemutatására a forradalom 50 éves évfordulóján kerül majd sor.

http://www.szablya.com/helen
Szablya Ilona 1956-tal kapcsolatos munkái:  "A Vörös Csillag Lehull" - 1956-ról szóló könyv minden korosztály számára, és az "Emlékezünk", egy elbeszélõ történelmi dráma. Ilona és családja 1956-ban menekült el Magyarországról. (Az õ lenyûgözõ története a honlapunk '56-os történetek oldalán olvasható)

http://www.1956memorial.com/index.html
A Rákóczi Alapítvány és az Ontario-i Multikulturális Történeti Társaság készítette ezt az „oral history” projektet, abból a célból, hogy az 1956 és 57 között Kanadába emigrált 56-osok történeteit összegyûjtse.
©2005 Freedom Fighter 56. Minden jog fenntartva